Обережно: вірусний гепатит!

2025-01-20

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.

Основні факти:

  • Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.
  • Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
  • ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.
  • Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
  • Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
  • Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців.

На сьогодні – це одна з найпоширеніших у світі інфекцій.

Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими.

Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі (до кольору пива);
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.

Профілактика

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути захворювання рекомендовано:

1. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання;

2. Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;

3. Не використовувати воду із сумнівних джерел;

4. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

5. Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;

6. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

7. Регулярно мити руки.

У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від здорових людей і терміново звернутись до сімейного лікаря, або до лікаря інфекціоніста!

Кiлькiсть переглядiв: 17